2012. július 10., kedd

Irodalomtörténeti szösszenetek - 7.

A “műveletlen” Móricz és Ady
A pesti kávéházakban bizonyos “művelt egyének” igen gyakran élcelődtek Ady és Móricz rovására. Mindkettőt műveletlen, tájékozatlan, Mucsáról szalasztott írónak tartották, egyik sületlen viccet a másik után sütötték el róluk – feltéve, ha nem voltak jelen.
A fickók pénzes családok kölkei voltak, egész nap a kávéházban lebzseltek , és ápolták felfuvalkodott sznobizmusukat. Nehezen viselték, hogy különb lehet náluk egy szilágysági kisnemes és egy parasztivadék.
Ady és Móricz nem beszélnek idegen nyelveket!
Nem járták be még a világot! Nem voltak még itt se, ott se, amott se!
Felháborító!
Hogy lehet így valaki költő vagy író?
Közben mindegyik hallatlanul büszke volt magára. Ő beszél idegen nyelveket! Ő bezzeg már X országban járt!
A visszaemlékezések szerint egyszer maga Kosztolányi sokallta meg a buta szócséplést, és valami ingerült megjegyzéssel a bölcsek torkára forrasztotta a szót, Utóbbiak meglepődtek, hiszen köztudott volt, hogy Kosztolányi nem kedveli Adyt…
Adyt újságcikk-műveltségű embernek mondták, aki alapvető fontosságú dolgokkal sincs tisztában. Ha megjelent, csöndben maradtak, mert Ady ugyan nem párbajozott, de akadt már olyan pimasz, aki jókora pofont kapott tőle.
Ady rájuk se hederített, mindnél messzebb látott. Például akkor, amikor 1914 nyarán az urak őrjöngve éltették a háborút, a költő azonban tudta, hogy katasztrófához vezet…
——
Móricz rovására még többet élcelődtek a kávéházi majmok, hiszen Zsiga bácsi nem pofozkodott, jószerivel nem is vitázott.
Évtizedekig köszörülték rajta a nyelvüket. Nem tud külföldiül, műveletlen, paraszt…
Németh László több levelében is említi, hogy a nyegle kávéházi fölény csaknem közvéleményt formált Pest bizonyos részein Móricz ellen. A fickók egész nap rihegtek-röhögtek a törzsasztalnál, és Móriczot szapulták.
Pedig hát…
Móricz Zsigmond csak az Erdélyről szóló regénytrilógiához annyi könyvet olvasott el, hogy azok külön falat alkottak a leányfalui házban – sokan megemlékeztek róla…
De azért Móricz volt a műveletlen író…
Mert ők nyelveket beszélnek, mert ők jártak itt is, meg ott is…
A kávéházi majmok a kis tyúkeszükkel nem fogták fel, hogy Ady és Móricz mindegyiküknél jobban tudott – magyarul.
Alkotók voltak, nem értek rá ostobák ostobaságaira.
Egyébként: kik is voltak ezek az emberek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése