2012. július 22., vasárnap

A karmazsin csizma

Ez a történet Hermányi Dienes József 1759 körül írt Nagyenyedi Democritus című művében olvasható. Ő az esetet a Székelyföldre helyezi, és Csehi János udvarhelyszéki református papot teszi a történet hősévé.
Meg is lepődtem, amikor kiderült, hogy már a Dekameronban is előfordul.
Nem lehetetlen, hogy a Székelyföldön a sztori valóban megesett, hiszen Mikes Kelemen is említi, Kemény Zsigmond pedig Ködképek a kedély láthatárán című regényében tragikusra színezi.
Annyira megtetszett, hogy lehetetlen nem idetennem.
Vásári komédiába kívánkozik ez is.
——-
Tehát:
——
Egy magyar kisváros előkelősége szemet vetett az egyik mesterember csinos feleségére. A nő tisztességesen és elutasítóan viselkedett, de a rangbeli szoknyavadászt az ellenállás csak tovább ingerelte. Fűt-fát ígért az asszonynak.
- Akkor se leszek nagyságodé!
- Gondold meg, te! Kapsz tőlem ezt is, azt is! Ruhákat! Ékszereket! Csengő aranyakat!
Amikor már hónapok óta tartott az üldözés, a nő elment a nagyságos úr feleségéhez.
A dáma meg se lepődött.
- Ismerem az én csélcsap uramat!
Szó szót követett. A két nő megállapodott. Olyasféle megoldást fundáltak ki, ami Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékában szerepel. A feleség a következőképpen fejezte be:
- Évek óta rimánkodom az uramnak karmazsin csizmáért. A csizmadia pazar darabokat készít, szemem előtt adja el egyiket a másik után, az uram pedig megkötötte magát. Azt mondja, nem való a lábamra, mert a huszárok hordanak olyat. Elnéztem, éppen egyforma lábunk van.
- Azt fogom kérni tőle!
A nagyságos úr odavolt a boldogságtól, hogy a megkörnyékezett asszony végre engedett. Az összes kikötésre rábólintott.
- Ott legyen a karmazsin csizma!
- Ott lesz, angyalom!
- Teljes sötétség legyen!
- Úgy lesz galambom!
- Egy szó se essen!
- Minek is olyankor beszélni, tubarózsám!
Estefelé az asszony elmesélt mindent az urának. Jót nevettek rajta, hogy a nagyságos úr most lopakodik megcsalni a feleségét – a feleségével.
A nagyságos úr a sötét szobában a karjába kapta a meztelen, néma asszonyt, és igazán kedvére valót szeretkezett vele. Nem is sejtette, hogy a nő nem más, mint az ő évek óta elhanyagolt neje.
Hanem másnap…
Mit az ad ég…
A nagyságos úrnak majd’ kigúvadt a szeme, amikor karmazsin csizmát látott a felesége lábán. Eszébe jutott, mit ajándékozott tegnap az alkalmi szeretőnek…
Hogy’ jutott ehhez az asszony?
A nagyságos úr azóta se merte megkérdezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése