2016. július 8., péntek

2015. - XXXVII.



HARMINCHETEDIK RÉSZ

„Egy párhuzamos dimenzióban minden másképpen történt”         


Részlet Kolozsvári Zoltán Az eltiport ország című regényes önéletrajzából


Aznap este és éjszaka az egész ország a tévé előtt szorongott. Az utcák kiürültek. Nem voltak már randalírozó migránsok, az összeset begyűjtötték, a legtöbbjüket volt laktanyákba vitték.

Omár akkor már a magyar rendőrség várományos tisztje volt, egyre jobban beszélte a nyelvünket, és mindennap várta, hogy behívják az állampolgári eskü letételére. Tudtuk, hogy ez a forradalom győzelmével hamarosan meg fog történni. Omár tevékeny részt vállalt a forradalom helyi eseményeiben, szívvel-lélekkel mellettünk állt, itt akart végleg letelepedni.

Az új kormány miniszterelnökének nyomatékos kérésére a televízió egyenes adásban közvetítette a külföldi bankárokkal és politikusokkal folytatott tárgyalásait. Tudtuk, nagy bravúr, hogy ezt elérhette. A miniszterelnök azt mondta, nincs titka az országa előtt, és neki csak és kizárólag a lakosság támogatása adhat legitimitást.

Ekkor már tudtuk, hogy az új kormányfő nem hivatásos politikus, hanem író, aki a budapesti zavargások során tűnt fel, beszédeket mondott, megpróbálta jobb belátásra bírni a régi kormányt. A forradalom előtt bebörtönözték, onnan azonban a nép még ötödikén kiszabadította. A bukott kormány egyes tisztségviselői agyon akarták lövetni, de a merénylőket a tömeg elfogta, és rávallottak megbízóikra. Vallomásukat a televízióban felolvasták, egyikük pedig – az ígért büntetlenség fejében - szóban is megerősítette.

A dolog példátlan volt. Éles politikai tárgyalásokat élő egyenes adásban még soha sehol nem közvetítettek. A nézettség a legnépszerűbb sporteseményekét is messze meghaladta. Egy ország kuporgott a képernyők előtt.


BBC
2015. október 6.
18 30

MŰSORVEZETŐ:
A bukott magyar miniszterelnök Bécsben éppen sajtótájékoztatót tart. Azt állítja, hogy hazájában szélsőjobboldali, fasiszta elemek vették át a hatalmat, és fellépésük súlyos veszélyt jelent egész Európa békéjére. Az Európai Unió fegyveres segítségét kéri hatalma visszaszerzésére és a lázadók megbüntetésére.

Részlet Kolozsvári Zoltán Az eltiport ország című regényes önéletrajzából


Az új ideiglenes miniszterelnök semmilyen pártnak nem tagja, kormányában is csak párton kívüliek találhatók. Ez nem jelenti azt, hogy nem veszi igénybe hivatásos politikusok segítségét. A baloldal egyelőre testületileg szembefordult vele, rágalmazta, de elmondta, szívesen fogadja a baloldaliak segítségét is, ha hajlandók elfogadni a helyzetet.

Magyarország ideiglenes kormánya a konszolidációt, az ország helyreállítását tekinti feladatának, és csak hat hónapig marad hatalmon. Tavasszal rendkívüli választásokat írnak ki, azok megtörténte után átadja hatalmát a választott kormánynak, és visszavonul a politikától.

Az ideiglenes kormány névsorának ismeretében meg kellett ismételnünk az internetes és SMS-ben történő szavazást. Az ország hatalmas többséggel fogadta el új kormányát.

Kezdődhettek a tárgyalások.


CNS
2015. október 6.

Vérfürdő Komáromnál

Videó beszámolót kaptunk a magyar-szlovák határról, Komárom városának térségéből, a Duna partjáról.

Amíg a magyar lakosság zöme a televízióban a forradalommal hatalomra került új kormány miniszterelnökének bemutatkozását figyelte, közel-keleti és egyéb helyekről érkezett migránsok egy több ezer fős csoportja megkísérelte, hogy Komárom térségében erőszakkal törjön át a Dunán Szlovákiába.

A magyar és osztrák embercsempészek által irányított, illetve erőszakkal eltulajdonított vízi járművek százaival rendelkező tömeg a folyón át Szlovákiába tartott. Néhány százan partra is szálltak, lerohanták a szlovák határvédelmi létesítményeket, lőfegyverekkel két szlovák katonát megöltek, három másikat súlyosan megsebesítettek.

A beérkező szlovák erősítések azonban géppuskatüzet zúdítottak a migránsokra, és negyvenperces tűzharcban visszakergették őket a Duna jobb partjára.

Az összecsapás során legalább tizenegy csónak és dereglye süllyedt el. A halálos áldozatok száma meghaladja a negyvenet.

Folytatása következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése