2015. november 15., vasárnap

Találkozás a harcmezőn

Különös dolgok esnek néha a harctéren. Az alábbi történetet John Frost ezredes, a Rajna-hidak megszerzéséért folytatott, fiaskóval végződő hírhedt ejtőernyős hadművelet egyik brit hőse mesélte el.
—-
A második világháború olaszországi hadszíntéren történt. A brit 4. ejtőernyős-zászlóalj felderítő századának parancsnoka, Freddie Gough százados tisztázni akarta a frontok helyzetét.
Elég balfék felderítő járőrt küldhetett ki…
A csapat dzsipen kanyargott egy olajfaligetben, ide-oda pöfögve-tolatva, és közben teljesen elveszítették az összes támpontjukat. Nagy sebességgel próbáltak kitörni a sűrű ligetből. A sofőr felnézett, aztán rátaposott a fékre. Csaknem belerohantak egy német páncélautóba.
Az Sd.Kfz. 222 komoran magaslott elébük.
A sofür gyorsan rükvercbe tette a kocsit, és a dzsip sietve elfüstölt a páncélgépkocsi elől.
Csaknem egy óra hosszat kanyarogtak, tekeregtek ezután különböző ösvényeken. Teljesen eltévedtek.
Már semmit se akartak felderíteni. Nyelvet se akartak már fogni. Semmi mást nem akartak, mint visszajutni a csapatukhoz. De merre keressék? Hol vannak egyáltalán?
Ahogy összevissza kanyarogtak az ösvényeken, nagy csattanással belerohantak ugyanannak a német páncélautónak a hátuljába.
Ebben a pillanatban kinyílt a torony ajtaja, rohamsisakos s német bújt elő, és kifogástalan angolsággal rivallt rá az elszontyolodva bámuló britekre:
- Döntsétek már el, melyik oldalon álltok, balfaszok!
- Sorry! – sipította ijedten a sofőr, hátramenetbe kapcsolt, és a járőr eliszkolt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése