2016. december 15., csütörtök

Uballit háza - III.



Május 12.
Le Matin
Rendőrségi hír

Kérjük, jelentkezzenek mindazok a személyek, akik bármilyen információt nyújthatnak a május 7-én Pulnoy (Lorraine) közelében talált megnyúzott férfi holttestről, az áldozat személyéről, vagy a bűncselekmény körülményeiről.

A nyomravezető számára a Francia Köztársaság belügyminisztere 50 ezer euró pénzjutalmat ajánlott fel.

Május 12.
20 42
Tours
Franciaország

A férfi az órájára pillantott. 20 óra 42 perc. Finoman megérintette a dzsekije belső zsebében lapuló tárgyakat. Aggodalmasan körbetekintett. Láthatóan senki sem követte, de azoknál sohasem lehet tudni. Úgy döntött, nagy ívben megkerüli a szállodát. Ez jó félórájába került, közben lopva többször is körülnézett. A szemerkélő eső miatt elég kevesen voltak az utcákon, és nem akadt közöttük egyetlen gyanús személy sem. Azért fő a biztonság. Nem valószínű, hogy azok ilyen könnyen a nyomukat veszítették volna!
        Elsétált a kis térre is, ahol az autót hagyta, de nem ment az Opel Vectra közelébe. Az autót nem figyelte, és nem is háborgatta senki, ezt biztosan észlelte. Büszke volt a választására: a nyolcéves Opel még annyira sem volt feltűnő, mint a Peugeot, százával szaladgáltak ilyenek az utakon. A másik autótól meg kellett szabadulniuk, mert azok már nyilvánvalóan tudtak róla.
        Korábban a Rue Poincaré és a Rue Chantepie boltjaiban igyekezett megvásárolni minden szükségeset. A távolabb található Jean Jaures bulvár felé nem merészkedett. Most mégis elment abba az irányba is, közben igyekezett figyelni az autókat. Egyetlen gyanús járművet sem látott. Lehetséges, hogy azok még nem értek ide?
        Hálás volt az eső miatt. Így mindenki számára elfogadható ürügye van arra, hogy jól a fejébe húzza a kapucnit. Egész úton keresztül senki sem próbált az arcába pillantani.
        Negyed tíz is elmúlt, mire a szálloda elé érkezett. A Hotel Chantepie jókora sátortetős kockaépület volt, fehér-rőtbarna színei sötétbe borultak, mindössze néhány ablakban látott fényt. Az ő szobájukban égett a villany, és a párkányon ott volt a megbeszélt virágcserép. A férfi tudta, hogy attól még azok is ott lehetnek, de nem akart ettől rettegni. Belefáradtam a konspirációba, gondolta. Nem való nekem!
A recepciónál semmi gyanúsat nem látott. Minden óvatosságot mellőzve felrohant a lépcsőn a szobába. A lány tágra nyílt szemekkel, hidegrázós testtel ült az ágyon. A férfi jöttére felpattant.
— Megvannak?
Az érkező válasz helyett elővette a belső zsebében rejtegetett csomagot. Frissen elkészült hamis igazolványok hullottak a kis asztalra.
Kanadaiak leszünk! — hadarta a fiatal férfi, közben a lány a papírok után kapott. — Mostantól magunk között is angolul beszélünk!
A lány bólintott, és az új igazolványát nézegette.
Mr. és Mrs. Pollacek?
Igen!
Miféle név az a Pollacek?
Cseh.
Téged Thomas Pollaceknek hívnak?
Igen.
Az én nevem pedig Mary Pollacek, született Mary Yablonsky?
Igen.
Ez is cseh név?
Igen.
Miért nem valami egyszerű angol név? Miért kell megbonyolítani?
Figyelj, kedves, — hadarta egy szuszra a férfi. — keresni fognak minket, amíg csak élünk. Azt akartam, hogy ahelyett teremtsünk magunknak valami egészen más identitást. Ami elég mélyen elrejt bennünket! Cseh származású kanadaiak vagyunk. A nagyszüleink Csehországból vándoroltak be az Egyesült Államokba 1946-ban. A szüleink már az USA-ban születtek. Egy ideig ott éltek, később Kanadába települtek át. Az én szüleim farmerek, édesanyád franciatanárnő volt, édesapád könyvelő. Már egyikük sem él. Az egyetemen ismerkedtünk meg, Ottawában. A cseh nyelvet nem beszéljük, rokonaink nincsenek.
A lány tétován bólintott.
— Tanuld meg az új adataidat!
Semmi sem egyezik! — keseredett el a nő. — Sem a születési évem, sem a hónap, sem a nap.
Nagy hiba volna! — csóválta fejét a fiú, aki közben levetette a dzsekit. — Ha nyomunkat vesztik, az alapján fognak vadászni ránk!
De így idősebb leszek!
Egy évvel, drágám! — felelte a fiú, és könnyű csókot nyomott a lány kobakjára. — Nem jelent semmit!
A lány elfancsalodó képe láttán a férfi csaknem elnevette magát. Hullámos, koromfekete haja volt nagy barna szemekkel. Éppen, mint a lánynak. Arcvonásaik európai jellegűek voltak, valami végtelenül szomorkás beütéssel. Talán az ívelt szemöldök, talán a hosszú pillák miatt. A férfi legfeljebb középmagas lehetett erőteljes felsőtesttel, izmos karokkal és vállakkal, tömzsi combbal. Némileg tokásodott is, bár nem lehetett kövérnek mondani. Erőteljes koromfekete szakálla máris kiütközött, drótkefe szőréhez hasonlatos borosta borította az arcát, pedig reggel borotválkozott.
A lány még alacsonyabb volt és teltkarcsú, igen formás csípővel; manökennek nemigen kellett volna, de remek alakja az utcán mindig magára vonta a mohó férfiszemeket.
— Be kell majd festenem a hajam. — nézegette hollófekete fürtjeit a lány.
A férfi a fejét rázta.
— Nekem így tetszel! Ne félj, ha nem tudják, merre keressenek bennünket, az nem árul el. — megsimogatta a nő haját. — Ne félj, Mary!
Mary? Nem ez a nevem.
De igen! Mostantól Mary vagy!
Össze sem házasodtunk.
A papírjaink szerint igen. A feleségem vagy.
Az örmény útlevelekkel mi lesz?
Minél hamarabb meg kell tőlük szabadulnunk!
A lány szinte azonnal kibontakozott a csókból.
— A többiek? — kérdezte riadtan.
„Thomas” nagyot sóhajtott. Már várta a kérdést. Nincs idő enyelgésre, meghitt pillanatokra, mert azok a nyomukban vannak.
Aram öt napja nem jelentkezett.
Mert megölték, Mary. Csak ő lehetett.
Ott, Lorraine-ben?
Igen. Csak ő lehetett. Néhány napja Nancy-ban volt, közel ahhoz a helyhez.
Azok itt vannak? Franciaországban?
Igen, drágám. Nancy ugyan elég messze van ide, de menekülnünk kell.
Aram elárulhatott bennünket?
Lehet, hogy brutálisan megkínozták, mielőtt…
Megnyúzták! Istenem, megnyúzták! — tört ki a lány. — Vadállatok!
Ránk is vadásznak, drágám. Igyekezz!
A többiek?
Gregory halott. Aram beszámolt róla. Németországban gyilkolták meg, Rügen szigetén.
Aaron és Tigran?
Semmit sem tudok róluk.
Zoé?
Róla se!
Ha felhívnánk őket? Akkor azok ránk találnak?
Valószínűleg órákon belül. Gyerünk, indulás!
Szedelődzködtek. Amikor a lány a fürdőszobában is össze akart csomagolni, Thomas leintette:
A holmikat hagyd! Hadd higgyék, hogy visszatérünk. Egy hétre előre kifizettem a szobát, és szóltam, hogy esetleg többnapos túrákat teszünk a környéken!
Készpénzünk?
Még van, de takarékoskodnunk kell.
A hitelkártya?
Eszedbe ne jusson!
A lány a bőröndöket vette volna elő.
— Hagyd! Maradjon ott! Vettem minden szükségeset! Az új autóban van minden!
        A lány tétován bólintott, és visszacsukta a kofferekre a szekrényajtót. Szaggatott, lassú mozdulatokkal végigsimított a haján, kezébe vette a kézitáskáját. Szinte bocsánatkérő tekintettel nézett a férfira.
— Hátha mégis. — suttogta. — Hátha segítenek.
        A fiú éppen a dzsekijét vette fel újra. Mielőtt felrántotta volna a cipzárt, dühösen előkapott egy újságot, és az asztalra csapta:
— Olvasd! Matakumba bíboros meghalt!
        A lány megdermedt.
— Az nem lehet! — nyögte csaknem sírva. Közel állt a hisztériás rohamhoz. Thomas közelebb lépett, és megsimította a haját.
Benne bíztam a legjobban! — hüppögte Mary. — Mi történt vele? — mohón falta a betűket. — Szívroham? Édes jó Istenem, még szerencsénk sincs!
Nem szívroham volt! — felelte csendesen a férfi. — Ők voltak! Gyere!
Ezek szerint…— nézett fel rettegő tekintettel a lány. — A lista…
Gregorynál is volt belőle egy példány. Az már régen náluk van! Menjünk!
Öt perc múlva a kocsiban ültek. Thomas egy óra hosszat higgadtan kanyargott a bordó Opel Vectrával Tours utcáin. Amikor meggyőződött róla, hogy senki sem követi őket, tankolt, elhajtott nyugat felé, de visszafordult a városba, és közben a szembejövő autókat figyelte. Alig volt forgalom, szinte semmit sem látott a kocsikból. Azok belőlük nyilván ugyanennyit.
A városba visszatérve megálltak, és a kocsit elsötétítve bő félórát várakoztak egy félreeső helyen. Semmi gyanús nem történt. Éjfél körül Thomas indított, és útra keltek. A várost végül Amboise irányában hagyták el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése