2013. július 19., péntek

Szőke nő zűrben az űrben - 226.

KÉTSZÁZHUSZONHATODIK RÉSZ

Íródott Nyuzga javaslatára

Néhány perc szünet után ismét rámordult a fogolyra:
-         Halljam!
-         Miből gondolja, hogy bármi lényegeset is tudhatok, admirális asszony?
Talán időt akart nyerni, de Karen nem hagyta:
-         Majd én eldöntöm, mi a lényeges! Halljam!
Olyan fenyegető tartásban állt a fogoly előtt, hogy Eastman megszeppent.
-         Igen, igen.. – makogta. – Máris mondom.
-         Halljam!
Mivel a fogoly ijedten pislogott, Karen folytatta:
-         A Rodney csatahajót a szövetségi hatóságok hivatalosan veszteséglistára tették, a nyilvánosan elérhető adatok szerint ütközetben pusztult el. Ennek némileg ellentmond, hogy ugyanazon nyilvánosan elérhető adatok szerint a hajó soha semmiféle harci cselekményben nem vett részt.
Pillanatnyi szünetet tartott, közben Eastman arcát kémlelte.
-         Utána megtudtuk, gyakorlatilag még mindig a nyilvánosan elérhető forrásokból, hogy éppen ez a csatahajó volt Williams admirális utolsó zászlóshajója.
A fogoly még mindig hallgatott.
-         A végén kiderült, most már nem a nyilvánosan elérhető forrásokból, hogy a Rodney csatahajó fedélzetén hibernálták „Dúvad” Williams admirálist, valamint a törzskarának számos tagját. Amikor a Rodney a birtokunkba került, önt itt találtuk, mint a legénység egyik tagját.
A fogoly bólintott:
-         Természetesen – kezdte már higgadtabban. – mindent elmondok önnek, admirális asszony, amit tudok, de attól tartok, ez rendkívül kevés.
-         Előbb halljam!
-         Annak idején, a Nagy Lázadásnak nevezett eseménysorozat vége felé készült el a szövetségi erők legújabb csatahajója, a BB-58 UNS Rodney. Akkoriban már semmiféle harci cselekmények nem folytak, de a szövetségi erők fejlesztése továbbra is tartott. Ennek a grandiózus fegyverkezési programnak a keretében épült meg a Rodney. Voltaképpen mindenki természetesnek tartotta, hogy a főparancsnok a legújabb csatahajón rendezi be a főhadiszállását.
Szünetet tartott. A többiek hallgattak.
-         Tovább! – szólt rá könyörtelenül a szőke nő.
-         Mint már mondtam, nem voltak már akkoriban harci cselekmények. A szövetségi kormányzatban is jócskán akadtak már olyanok, akik megkérdőjelezték a csatahajó-program további folytatásának szükségességét. De a helyzet korántsem volt egyértelmű, és a fegyverkezés folytatása felett lényegében mindenki napirendre tért.
Újabb szünet.
-         Halljam tovább!
-         Röviddel a béke bejelentése után értesült a világegyetem Williams admirális haláláról. Természetesen senki sem hitte el a hivatalos verziót.
Karen bólintott. Erről már sokat hallott.
-         Csaknem a halálhírrel egyidőben derült ki, hogy a szövetségi flotta veszteséglistára tette a BB-58 BNS Rodney nevű harci egységét. Az égvilágon mindenki egybekapcsolta a két hírt, és az összes mértékadó hatalom úgy értelmezte, hogy a szövetségi kormány elpusztította renitens admirálisát a hajójával együtt.
-         Logikus következtetés – vetette közbe Ed Philips. – Van még, aki mindig így tudja.
-         Tovább! – recsegte Karen.
A fogoly ivott egy kortyot, és folytatta:
-         Ezen mindenki napirendre is tért volna. Valószínűleg véletlenül derült ki, hogy a Rodney továbbra is létezik, továbbra is a szövetségi hatóságok tulajdonában van, akik kis létszámú, de tökéletesen megbízhatónak tekintett személyzet felügyelete akart rejtették el az Univerzum egy távoli sarkában.
Ed Philips felfigyelt.
-         Ez az értesülés hozzám eddig nem jutott el.
-         Teljesen tisztázatlan, hogy az információ hogy került nyilvánosságra – magyarázta Eastman. – Egyetlen hírszerző szervezet sem nyomozott a Rodney után. Azt hitték, ami nincs, azt nem is kell keresni. Valamilyen alacsony beosztású személy indiszkréciója következtében azonban kiderült, hogy a hajó továbbra is létezik.
-         Igen?
-         Igen, admirális asszony. De még mielőtt a hír jelentőségét a mértékadó körök megemésztették, még sokkal cifrább dolog történt.
-         Micsoda?
A fogoly kényszeredetten elmosolyodott:
-         Nyoma veszett a hajónak, asszonyom.

Folytatása következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése