2013. június 9., vasárnap

A művész igazsága

A művészet igazsága nem adott és nem egyértelmű mindenki számára. Sokak számára a művész igazsága sem.
A jó értelemben vett józan paraszti ész általában el tudja fogadni a művész motivációit. A földhözragadtság nem. Nálunk többféle földhözragadtság létezik.
A katolikus bigottságból eredő földhözragadtság dogmatikusan ostoba. A református anyagiasságból eredő földhözragadtság haszonlesően ostoba.
De nemcsak ezek vannak.
A városi ostobaság viszonylag új keletű jelenség, eredete a technicista sovinizmus. A technikai eszközök mindenhatóságának vélt valóságára “támaszkodva” talán még sokkal távlattalanabb tud lenni, mint a másik kettő. A katolikus vagy református ostobaság üdítő lehet a kőkemény városi butaság mellett. Azok mögött valamiféle műveltség mindig áll, de a “modern” nagyvárosi bunkóság mögött az égvilágon semmi. Csak a totális nihil.
——-
Szőnyi István a Duna-kanyar festője volt.  Zebegényben megvolt a kedvenc helye, nap mint nap ott festette a Duna-parti tájat. A környékbeliek jól ismerték, de a turisták gyakran megálltak, hogy figyeljék a művészt. Szőnyinek igazából tetszett is a csendes áhítat, ez megsokszorozta az erejét, nagy örömmel és lendülettel festett, az idegenek pisszenni sem mertek.
Ez talán ma már másképpen lenne, de akkor a bunkóság még alázatos volt, szégyellős és csöndes. Csak mára nyílt ki a csipája…
Szőnyi a csodaszép tájban örömmel és mély átéléssel alkotott. A legjobb képei olyankor készültek, amikor sokan figyelték a munkáját csöndes áhítattal.
Egyszer azonban egészen másképpen történt…
Egy apa kapaszkodott fel a kisfiával Szőnyi mellé. A gyerek 6-7 éves fiúcska lehetett, fürgén mászta a domboldalt, bezzeg az apa kövér testével zihált, lihegett, köhögött, prüszkölt, és átizzadta a zakója hóna alját.
Megálltak a festő mellett. A kisfiú hallgatott, és kíváncsian nézett. Az apa hangosan zihált, mint egy gőzgép.
Szőnyi nagy kedvvel festett.
Apa és fia percekig nem szólaltak meg.
Akkor azonban a bölcs családatya imigyen okította fiacskáját:
- Jól nézd meg, fiam, és jegyezd meg: ennyit kell dolgoznia annak, aki nem tud fényképezőgépet vásárolni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése