2010. december 3., péntek

Szőke nő zűrben az űrben - LXXXVI.

NYOLCVANHATODIK RÉSZ

Íródott Nyuzga javaslatára

Vegyük át még egyszer.

A történek egyik kulcsa a térmanipulátor. Ezt a Főnix Alapítvány működteti New Acropolisban. Valamiféle térkapukat telepített az univerzum számos pontján, amelyek az emberek többsége számára kiismerhetetlenül működnek. Ezt tapasztalta a Monsterland-en. Az ottani lakosságnak sejtelme sincs a térmanipulátorról, csak a szokatlan és rémisztő jelenségeket ismeri, amelyek vele járnak.

A térmanipulátor alkalmas űrutazás nélküli korlátlan helyváltoztatásra a végtelen világűrben. Szabályos (vagy félig-meddig szabályos) időközönként egyszerűen áthelyezi a tér egy darabját egy másik bolygóra. Vajon van-e a mozgásában valami átlátható rendszer? Ebben az esetben ugyanis egy átgondolt szisztéma annak mentén mozgathatja az egyes kapukat, és akkor az egész leginkább egy forgótáras fegyverhez hasonlíthat. A sorrend mindig ugyanaz.

Karen határozottan a fejét rázta. Nem.

Ha – régies kifejezéssel élve – a világok sorba lennének kötve, az a következő nehézségekkel járna:

A világok között állandó sorrend lenne, A világról kizárólag B-re, onnan pedig egyedül C-re lehetne eljutni. Itt nem így történik.

A térmanipulátor irányítása akaratlagos. Ez önmagában eldönti a kérdést. A Főnix Alapítvány ennek a segítségével sokat tehet azért, hogy az anyabolygót uraló gazdája számára felderítse az univerzumban szétszóródott emberiség telepeit, az összes létező illegális gyarmatot, hogy alkalomadtán a Föld kiterjeszthesse rájuk a hagyományos uralmát. Ha nem a megszokott módon, űrhajókkal jönnek, hanem csak úgy előbukkannak a térből; gyilkos sokkot okozhatnak, és megbéníthatják a védelmet. Ha Morgensohn ügyvér úr küldetését valaki a háttérben. Ez tehát a Főnix Alapítvány célja. Hát Morgensohn-é?

Mit tudok a Főnix Alapítványról?

Övék a térmanipulátor. Központja ott van New Acropolisban, egy hatalmas területen. Boyar nekik dolgozott, a kezükre adott.

Karen megcsóválta a fejét. Ez most kevés. Mit kellene még tudnia?

Vajon mi lehet igaz abból, amit az albínó összehordott? Valami azt sugallta: szinte minden. Jó, a memóriatörlés talán nem, bár most már percről percre egyre kevésbé érezte elképzelhetetlennek.

Satana szerint a Földön valamilyen, a nagy cégek vagy politikusok által, élethossziglan választott titkos „főnök” irányítja (vagy szeretné irányítani) az eseményeket. Ha ez igaz, a Phoenix Alapítvány a Földhöz az ottani hatalomhoz kötődik. A térmanipulátor azért nem odahaza van, hogy senki se jöhessen rá a létezésére. New Acropolis a Földhöz, és az úgynevezett főnökhöz kötődik.

Morgensohn ügyvéd titkos dologban sántikált, ki akarta juttatni megbízóját a földi börtönből. Ez volt útjának legfontosabb oka. Feltehetőleg alaposan kitárgyalták az ügyet Wesley McPhersonnal.

Mije van még New Acropolisnak?

Megvan! A távoli hatalom, amely annak idején megpróbálta átvenni az irányítást a könnyűcirkáló fölött.

Biztos ez?

Karen egy pillanatig meredt szemmel állt, aztán a homlokára csapott. Hát persze! Hiszen elárulták magukat! Nem kellett volna itt bejelentkezniük. Az előbb közölték, hogy Ed és Erich nálunk van!

Legalább van újra valami, amiben biztos lehet.

Mi nem stimmel még?

Mire kellene rájönnie?

Valami olyasmire, amit néhány perce futólag végiggondolt.

Morgensohn. Az ügyvéd egy alkalommal sem igyekezett olyan területre jutni, ahol a térmanipulátor valamelyik kapuját elérhette volna. Lehet, hogy sejtelme sem volt ezekről.

Akkor mit akart?

A kérdés azóta motoszkált Karen fejében, hogy újra a könnyűcirkáló fedélzetére lépett.

Lehet-e másképpen is használni a térmanipulátort?

Folytatása következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése