2010. december 24., péntek

Szőke nő zűrben az űrben - LXXXI

NYOLCVANKILENCEDIK RÉSZ

Íródott Nyuzga javaslatára

„Hajó jelentése a kapitánynak. A jelentés archiválásra kerül, iktatási száma: VEDF23-23/RTG65470000-7689JH72101.

Kiterjedt vizsgálat folyt annak felederítése érdekében, hogy miként volt lehetséges, hogy az ellenségesnek tekintett üzenetküldő, vagy az annak irányítása alatt lévő számítógép rövid időre a hatalma alá vonhatta a könnyűcirkálót.

A vizsgálat folyamán ellenőrzést végeztünk a könnyűcirkáló összes rendszerében.

A vizsgálat kimutatta, hogy az idegen behatolás centruma a könnyűcirkáló számítógépének egyetlen egysége, amelynek alkatrészei importból származnak. Az import a könnyűcirkáló számára ismeretlen helyről származik, a számítógép műszaki leírásában a nevezett, CHWRK-3452 számú elektronikus alkatrész mellett csupán az „Importból” kifejezés szerepel.

A szimuláció megmutatta, hogy a problémákért egyedül az import alkatrész felelős. A vizsgálat lezárultával az import alkatrész a használatból kivonva, karanténba helyezve, majd hatástalanítva.”

- Pótolható? – kérdezett közbe a szőke nő.

„Hajó a kapitánynak! Az alkatrész funkcióinak pótlása folyamatban.”

Ez nem tetszett Karennek.

- Létfontosságú alkatrészről van szó?

„Hajó a kapitánynak. Negatív. Átcsoportosítással és tartalék memóriák mozgósításával száz százalékban kikapcsolható, minden funkciója pótolható.”

- Kapitny a hajónak. Milyen méretű alkatrészről van szó?

„Hajó a kapitánynak. Az érintett alkatrész a nano mérettartományban mozog.”

Karen kissé megnyugodott, és elgondolkodott. A térmanipulátor és az alkatrész nyilvánvalóan ugyanazon az elven működik. Ez egy fészekalja. Ugyanaz a csoport alkotta mindkettőt. Csaliként olcsón exportáltak valami viszonylag ártalmatlan feladatkörű, de csak nagyon munkaigényesen előállítható nanoméretű alkatrészt – ez volt a csali. A trójai faló. A kínaiak beszerelték a hajóik memóriájába, így New Acropolis urai ennek a segítségével elvileg bármelyik kínai hajót az uralmuk alá vonhatják. A dolog még nem tökéletes, talán most van kísérleti stádiumban. A következő generáció feltehetően sokkal kifinomultabb és eredményesebb lesz. Vajon csak a kínai hajókban található ilyen eszköz?

- Fejezd be a jelentést. – mondta higgadtan.

„Hajó a kapitánynak. Nem megfelelő alkatrész minden funkciójában leállítva, a rendszerből kivonva, hatástalanítva. Feljegyzés készítve a parancsnokság és a kínai központ számára. Feljegyzés a parancsnokságnak és a kínai központnak az első kapcsolatfelvétel időpontjában haladéktalanul elküldendő. A feljegyzésben javaslat található az illető import alkatrész minden egyes példányának a szolgálatból történő azonnali kivonására. Hajó javasolja Karin Bozchana Kadlecikova kapitánynak a feljegyzés szignálását.”

Karen beleegyezően bólintott. Ezen igazán nem múlik semmi.

- Természetesen szignálni fogom. – jelentette ki.

„Hajó Karen Bozhana Kadlecikova kapitánynak. Javaslom az azonnali szignálást. A feljegyzés száma 1/4567RTZ-102.”

Valahol működésbe lépett egy elegáns, halk nyomtató, és a vezérlőpulton egy kar papírlapot nyomott a szőke nő orra alá. Karen belenézett. Igazából még nem a feljegyzés volt, csupán az aláírásminta bevitelére szolgáló űrlap. A kapitány jelzi, hogy hajlandó szignálni a hajó által készített 1/4567RTZ-102 iktatási számú feljegyzést.

Karen könnyű szívvel aláírta, mire a papírlap pillanatokon belül eltűnt. Vannak a konspirációnak érzékeny pontjai, állapította meg magában a szőke nő. Ezek közül a legfontosabb a Kínához és a kínai központhoz való hűség. Vajon mit tenne a hajó, ha azt tapasztalná, hogy a kapitány konfliktusba akarja vinni a kínaiakkal? Ezt semmi szín alatt nem szabad kipróbálni.

„Hajó a kapitánynak. A feljegyzésben részletes jelentés található arról, hogy a hajó az alkatrész kártékony szerepét Karen Bozhana Kadlecikova kapitány instrukcióinak megfelelően, vele együttműködve fedte fel.”

Karen csaknem füttyentett. Ez a hajó mérlegel. Igyekszik konszenzust teremteni eredeti státusza és a konspirációval felvett szituáció között. Ez újdonság volt, Karen örömmel fogadta. Hamarosan be kell számoltatni a cirkálót részletesen arról, mi is történt azóta, hogy őt elhurcolták innen. Valószínűleg sok érdekeset fog mondani.

„Hajó a kapitánynak. A feljegyzés javasolja a parancsnokságnak és a kínai központnak, hogy állandó rendfokozattal ismerjék el Karen Bozhana Kadlecikova kapitány érdemeit.”

Karen vállat vont. Ez talán túlzás. Miért adnának neki a kínaiak rangot? Talán még rendfokozati pótlékot is kapna? Komolyabb tiszti rang esetében az már minden űrflottánál tisztes megélhetést jelentett. Nem kellene atól félnie, hogy a nyomortévére kell valaha is fanyalodnia.

Viszont talán nem is olyan nagyon nagy túlzás ez a kínai rendfokozat. Alaposan beleköpött New Acropolis urainak a levesébe. A kínaiak többé nem alkalmazzák a csalialkatrészüket, minden hajójukból eltávolítják, és többé nem importálnak hasonló eszközöket. Valószínűleg az egész világot teleteszik a kis kütyü hírével. Ez igazán megérdemel egy rrendfokozatot, és egy szolgálaton kívüli tiszti fizetést.

Karen tudott olyan emberekről, aki az Űrflotta tiszteletbeli vagy szolgálaton kívüli tisztjeiként teljes fizetést kaptak, holott halvány fogalmuk sem volt az űrhajózásról, még annyit sem tudtak róla, mint ő, és soha semmilyen űrjármű fedélzetén nem szolgáltak. A rangjuk puszta megtiszteltetés volt, az érdem elismerése. Hogy mi volt az érdem, azt nem nagyon kérdezte senki.

Gyorsan elhessegette magától a gondolatot. Sokkal fontosabb dolga volt.

- Kapitány a hajónak. Eltávolítható-e az a nanoméretű alkatrész?

„Hajó a kapitánynak. Igen, eltávolítható, de csak parancsra. Ebben az esetben aűaktiválnom kell három pár belső nanorobotot, amelyek hétórás munkával teljesen eltávolíthatják a kártékony alkatrészt a hajó memóriájából. A munka ideje alatt a legfontosabb ellátási alapfunkciók nem szünetelnek, de a hajó nem tud majd pályát módosítani, gyorsítani, és természetesen térugrásra sem lesz képes. A munka végeztével az összes funkció helyreáll.”

Karen csak egy pillanatig habozott. Amíg az alkatrész a helyén van – bármilyen karanténba is kerüljön – a térmanipulátor működtetőinek mindig marad egy halovány esélyük arra, hogy megtalálják a hajóját. A kütyüt mindenképpen eltávolítják, és erre a mostaninál alkalmasabb hely és idő nem létezik. Ott vannak, ahol a madár se jár. Legalább alszik egyet.

Igen, ennyi kockázatot mindenképpen vállalnia kell. Ha közben meglepi valami hadihajó, az máskor és másutt is megtörténhet. Sokkal inkább, mint itt.

- Kapitány a hajónak! Parancsot adok a munka azonnali megkezdésére.

„Hajó a kapitánynak. Vettem és nyugtázom a parancsot. A zavart okozó idegen alkatrész eltávolítása azonnali hatállyal kezdetét veszi.”

Karen bólintott. Rendben van, készüljön el vele a hajó mihamarabb.

Milyen fontos dolga van még? Ja igen: a fájl.

Egyelőre egy feladata legyen a hajónak, azzal majd utána kell foglalkozni. Ideje aludnia egy hatalmasat.

Ördögi terv fogalmazódott a fejében.

Folytatása következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése