2010. december 7., kedd

A szövetséges minősít

A 48-as szabadságharc egyik legocsmányabb háborús bűncselekménye volt a nagyenyedi kollégium elpusztítása. A gaztett Prodan román “prefekt” és fegyveres bandája lelkén szárad.

A mészárlás másnapján Anton Puchner tábornok, erdélyi osztrák főhadparancsnok Nagyenyedre küldte vezérkarának egyik tagját, Losenau ezredest – meg kellett szemlélni, mit is műveltek a derék szövetségesek, akiket az osztrák főhadparancsnokság fegyverzett fel.

Losenau a segédtisztje és a tisztiszolgája kíséretében jelent meg – és elborzadt a rettenetes látványtól.

Az üszkös romok, a barbár módon szétszaggatott, elégetett bútorok között itt is, ott is a kollégium tanárainak és diákjainak ezerféleképpen megcsonkított, meggyalázott, vértől mocskos holttestei hevertek.

Az ezredes elkeseredetten nyugtázta magában: ezen a helyen semmiféle katonai objektum nem volt, itt védtelen embereket gyilkoltak le vadállati kegyetlenséggel.

A tönkretett kollégium csupasz falcsonkjai közt gyászdalt dúdolt a szél.

A három osztrák hányingerrel küzdött.

Elsőnek a segédtiszt lett rosszul. Losenau bekormányozta egy kiégett helyiségbe, ahol a sarokban maradt még egy darab tető. Néhány napja még előadóterem volt.

- Kérem, szedje össze magát, főhadnagy!

- Ezredes úr… – nyögte a segédtiszt. – ezredes úr, e z elviselhetetlen!

Losenau komoran bólintott.

- Hogyan fogadhattuk szövetségeseinkké ezt a népséget? Hogy’ adhattunk fegyvert a kezükbe?

A megtermett cseh származású tisztiszolga keze ökölbe szorult.

Határozatlanul indultak a piactér felé. Itt szembejött velük Prodan prefekt, az osztrák ezredest látva szélesen mosolygott.

- Isten hozta, bajtársam! – és parolára nyújtotta a kezét.

Losenau ezredes régi vágású tiszt volt, adott a katonai becsületre. Tüntetően hátra kapta a kezét, a segédtiszt követte a mozdulatot.

A martalócvezér megütközve meredt rájuk.

- Fiam, – fordult a tisztiszolgához Losenau cseh nyelven. – én nem piszkíthatom be a kezem, de ha te pofon akarnád csapni ezt a fickót, az engem nagy megelégedéssel töltene el.

A tisztiszolgát nem kellett biztatni. A “pofon” kifejezést kissé szabadon értelmezte, mert hatalmas balhoroggal földre küldte a tömeggyilkost.

A három osztrák szó nélkül továbbment.

Prodan prefekt felszakadt szájjal bámult utánuk. Mi baja a szövetségeseinek? Mit csinált rosszul?

—————————-

Fejezzem ki magam még érthetőbben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése