2010. március 31., szerda

Időjáték

A jó időjáték a jó scifibe való, másutt nem nagyon van mit keresnie. Ott szeretem is, a jó időutazó-történetek, illetve a remekül megírt téridő-sztorik a kedvenceim közé tartoznak.

Az életben már sokkal kevésbé kedvelem az időjátékot. Az idővel való játszadozást meg különösen nem.

Írja a hogyishívják:

http://www.fn.hu/tudomany/20100329/akar_egy_honapra_is_kikeszthet/

“A kutatók másik csoportja szerint azonban az eredeti időszámítás sokkal inkább megfelel az ember élettani ritmusának. Abban mindkét tábor megegyezik, hogy az átállás a társadalom nagy részének szervezetét valamilyen mértékben megviseli.”

Bizony, és egyre inkább.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: egyáltalán nem hiszek az óraátállítással megtakarított milliárdokban. Fantom, lila köd. De ha léteznének; az évenkénti két átállítgatás egészségügyi kára akkor is felülírja őket.

” Horst-Werner Korf, a frankfurti egyetem professzora szerint az ember belső órája rendkívül sok testfunkció működésére kihat. Befolyásolja az alvás-ébrenlét váltakozását, a koncentrációs képességet, de a máj anyagcserére, a vérnyomásra, a pulzusra, a testhőmérsékletre valamint a sejtosztódásra, a sejtciklusra is hatással van. A belső óra nagyon érzékeny, erőteljesen befolyásolják a külvilágból érkező ingerek, különösen a sötétség és világosság napi váltakozása. ”

A limbikus rendszerrel való évi két felelőtlen játszadozás azért kitűnően mutatja, mik a jelenlegi emberi kultúra prioritásai.

A Föld fejlettebb felén.

Az úgynevezett szabad világban.

“Bodor Bíborka háziorvos az fn.hu-nak kifejtette: az óraátállításnak egészségügyi szempontból inkább negatív hatása van. A kényszerű változtatás beleszól az ember eredeti biológiai ritmusába, így a szervezetet hosszú távon inkább kizsákmányolja, mintsem segíti.”

Napnál világosabb. Évről évre újra kínlódunk vele, megint megzavarodik az időérzékünk. Egy hónapra nem, de egy hétre mindenképpen. Mindegy, túléljük, vonszoljuk magunkat tovább, húzzuk az igát. Amíg vasból vagyunk.

Utána meg…

Számomra az évi két óraállítgatás az idült emberi hülyeség szimbóluma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése