2009. december 21., hétfő

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Edgar Allan Poe életművének legújabb kötetével igazi ínyencfalatot adott a kezünkbe a Lazi Kiadó.

Amikor katonakoromban éjszakánként néhány ostoba surranótárs idétlen horrortörténetekkel tartotta sakkban a nyomorult újoncokat; kénytelenségből közbeléptem: néhány félelmetes hangulatú Poe-novella elmesélése után a sablonrémségek citálása abbamaradt.

A kötet novelláinak alapvető eleme a borzalom. A válogatás alapja is - részben - ez lehetett; bár Poe esetében nem kell nagyon válogatni ahhoz, hogy az ember borzalomra leljen.

A kötet egy nagyon fontossá lett modern irodalmi műfaj, a krimi kezdeteit rögzíti. A címével is. Az irodalomtörténészek általában A Morgue utcai kettős gyilkosság című Poe novellától számítják a modern bűnügyi irodalom kezdeteit.

A kötetben követhetjük a Szerző kriminológiai érdeklődésének kialakulását. A Morgue utcai kettős gyilkosság (The Murders in the Rue Morgue, 1841) volt az első a sorban. A két párizsi nő brutális lemészárlásának története egyben a világirodalom talán első mesterdetektívjének Auguste Dupin-nek a debütálása is volt.

Ugyanebbe a sorba tartozik a Marie Roget titokzatos eltűnése (The Mystery of Marie Roget, 1843) is. Ez valóságos eset alapján íródott: egy Mary Rogers nevű fiatal nőt holtan találtak New York környékén. Poe Párizsba helyezte a cselekményt, és franciásította a szereplők nevét.

Edgar Allan Poe a rettegés költője. Kevesen tudták ezt az emberi érzelmet olyan erőteljesen és hitelesen ábrázolni, mint ő. A kötetben helyet kapott az ide vágó leghíresebb írása: A kút és az inga (The Pit and the Pendulum, 1842).

Az Egy hordó amontillado (The Cask of Amontillado, 1846) a Poe-t olyannyira érdeklő másik érzelem, a bosszúvágy témakörébe tartozik. Csakúgy, mint a Te vagy az! (Thou art the man). Utóbbinak egyéb nevezetessége is van: az út közben eltűnő, gyilkosság áldozatává váló Shuttleworthy alakjában egyesek szerint Poe a tulajdon halálát jósolta meg.

Az elsietett temetés (The Premature Burial, 1844) Poe elemi félelmét fogalmazza meg.

Ritkán említjük, hogy Poe az SF-irodalomnak is előfutára; elsősorban kérdésfeltevéseivel. Mint minden irodalom a science fiction esetében is le kell szögeznünk, hogy ami időtálló lehet benne, az nem a science, hanem a fiction. Poe tudományos hivatkozásait ma már megmosolyogjuk, pedig annak idején, az 1840-es években azok bizony a kor színvonalán álltak.

Kérdésfeltevésében, világlátásában az SF előzménye lehet az említett kötetben például a Palackban talált kézirat (MS. Found in a Bottle, 1833), vagy A Maelström poklában (A Descent into the Maelström, 1850).

Poe nyugtalan, zaklatott, félelmektől űzött világa a modern kor erőteljes tükre ma is. A fiatalabbak számára talán már egy kissé egzotikus, de ők sem fognak csalódni benne.

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Fordítók:

Babits Mihály
Balabán Péter

Bartos Tibor

Bihari György

Fóthy János
Mártha bence

Pásztor Árpád

Sóvágó Katalin

Lazi Könyvkiadó

2009.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése