2010. november 30., kedd

A Honvédelmi Minisztérium és az Írószövetség 45. irodalmi pá

A Honvédelmi Minisztérium és az Írószövetség 45. irodalmi pályázatát Hadik András magyar huszártábornok, császári tábornagy születésének 300. évfordulója alkalmából „Hadik András és kora”, valamint „Magyar hadvezérek” címmel hirdette meg.

A díjkiosztó ünnepséget ma délután tartották a Stefánia Palota gobelintermében.

A pályázatra negyvennégy pályamű érkezett. A szakmai zsűri elnöke Vasy Géza volt, ő értékelte a beküldött alkotásokat, az esztétikai színvonal átlagát magasnak, a pályázatot sikeresnek minősítette.

Viszontláttam néhány kedves ismerőst, például Kocsi László alezredes urat.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nívódíjat nyertem, ezúttal Huszárcsíny című irodalmi forgatókönyvemmel.

———

Berlin megsarcolása… Minden idők leghíresebb huszárcsínye. Ha ez az esemény boldogabb országok történetében szerepelne, húszévenként készülne belőle film. Ennél soványabb történetekkel is ezt teszik.

A történelmi karakterek:

Mária Terézia – Nagy Frigyes

Lotharingiai Ferenc, Lotharingiai Károly Sándor, Daun gróf

Zieten, Sedydlitz, Kleist, Rochow

Hadik, Ujházy, Babocsay, Mittrowsky, Vécsey

Gvadányi kapitány uram…

A forgatókönyvem (a szerelmi szál gyors megalapozása után) Nádasdy generális fergeteges huszárrohamával kezdődik, a kolini csatában, ahol először sikerült súlyos vereséget mérni Nagy Frigyes hadára. A katonai Mária Terézia Rend alapítása a győzelem emlékére.

Frigyes a franciák ellen fordul, közben Nádasdy legyőzi és Boroszló felé szorítja Bevern herceget – a Berlin felé vezető út elvben szabaddá válik.

Lotharingiai Károly Sándor herceg, a dilettáns főparancsnok felveti Berlin megsarcolásának tervét. A kiszemelt vezér: Hadik András.

Legfeljebb elveszítünk egy magyar tábornokot…

Egy ilyen portya istenkísértésnek tűnik. Hadik nem a szokásos hurrázva rohamozó huszárhős-karakter; köpcös, megfontolt férfi, hatalmas harci tapasztalattal és kiváló elméleti képzettséggel. Mindvégig remekül vezeti a tíznapos hadmenetet.

Hadik nem szokványos huszár, de nem is a hősi halál és a vereségek embere. Az egyetlen magyar, aki nemcsak tábornagyi rangra emelkedik, de a Haditanács elnöke is lesz.

Az elővéd parancsnoka Gvadányi József, A peleskei nótárius majdani írója. Finoman szólva is majmot csinál a híres Kleist generálisból. A porosz tábornok dühében vérdíjat tűz ki a magyar huszártiszt fejére.

Hadicselek sorozata. Ujházy ezredes, az oldalvéd parancsnoka.

Érkezés Berlinhez. A pökhendi Rochow csúfos veresége. Babocsay tábornok halála a roham közben.

Erzsébet, Frigyes felesége:

Az ütközet tíz percig sem tartott, vitéz helyőrségünk máris megfutamodott.

Berlin megsarcolása, aztán a hazaút és a hajsza.

Frigyes, Zieten, Seydlitz üldözi Hadik csapatát, aki azonban sorozatosan rászedi az üldözőit, és sikerrel befejezi a portyát.

Ebéd a császárnővel, a szerelmi szálon pedig esküvő.

Dióhéjban ennyi. Egy kétórás, látványos kosztümös kalandfilm forgatókönyve.

——–

Hálásan köszönöm a szakmai zsűri, valamint a pályázat minden szervezőjének és lebonyolítójának munkáját – ismételten szeretettel gratulálok a többi díjazottnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése