2010. február 4., csütörtök

Aki másnak...

Aki másnak etyepetye, maga bele potty! - mondja a régi szingaléz közmondás…

——–

Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet a kortársai magányosnak, illetve magának való embernek tartotték.

Első felesége, Károlyi Zsuzsanna halála után ötvenéves kora körül politikai házasságot között; második asszonya egy huszonkétéves lány, Brandenburgi Katalin lett.

Sikerületlen frigy volt. Az új asszony németül és franciául tudott; amely nyelveket a fejedelem nem beszélte. Tolmács nélkül sohasem tudtak egymással társalogni. Bethlen Gábornak a kortársak többsége szerint a politika és a hadakoás volt a szenvedélye.

Katalin hamar megunta a mellőzöttséget; csintalankodni kezdett…

A magányos Bethlen leghűségesebb barátja egy öreg vadászkutya volt. A bizalmas státuszú eb igazi bennfentes módjára szeretett naphosszat a trónszéken heverészni. Bethlennek nem volt szíve kikergetni onnan. Egy idő után azonban megkérte bizalmas emberét, Kemény Jánost, próbálja valahogy leszoktatni a kutyust arról, hogy a trónszékben lustálkodjon.

Kemény sem állt a helyzet magaslatán. Jobb ötlete nem lévén azt fundálta ki, hogy tucatnyi tűt helyezett a trónszékbe, hátha jobb belátásra bírják a kutyát. A blöki megszúrja magát, aztán többet nem heverészik a trónon…

Egycsapásra (pardon, egyszúrásra) meg is oldja a problémát.
Várta, mikor ugrik fel a kutya a trónra.

Csalódott.

Maga a fejedelem huppant a trónszékébe, jó nagy lendülettel…

A következő pillanatban üvöltve pattant fel.

Mi történt? Az életére törtek? Bocskai hadainak főparancsnoka, Homonnai Drugeth Bálint éppen így halt meg: méreggel itatták át a nyergét, és elsorvadt az alsóteste…

Valamiféle összeesküvés? A török? A német? A szultán? A Habsburgok? Vagy valaki más?

Kemény János ijedten magyarázta a bizonyítványt. Bethlen fájdalmas arccal nézte. Valóban csak ennyi történt? Csupán Kemény volt kirívóan ostoba, és senki sem követett el ellene merényletet?

Kiáltson farkast?
Bethlen Gábor fejedelem bölcs ember volt. Nem, nem hihető, hogy bárki is meg akarta volna ölni. Sokkal valószínűbb, hogy Kemény butasága tréfálta meg, amelynek oka, tulajdon maga.

- Maradjon köztünk! - mondta Keménynek.

—–

Fejezzem ki magam még érthetőbben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése