2011. január 7., péntek

Szőke nő zűrben az űrben - XCI.

KILENCVENEGYEDIK RÉSZ

Íródott Nyuzga javaslatára

Önkéntelenül megperdült.

Senki sem állt a háta mögött.

Senki. Egyelőre senki.

Kapkodva lélegzett, le kellett ülnie. Ivott egy pohár üdítőt, majd egy pohár jéghideg vizet, aztán még egyet. Szinte vedelt. Közben többször is összerázkódott a félelemtől, félre is nyelt, percekig köhögött utána. Le kellett tennie a poharat; remegett a keze.

Rettenetes lehetőség. Talán sehol a világon nincs többé biztonság. Nemcsak ő nincs, senki sincs többé biztonságban. Az átkozott térmanipulátor segítségével bárki bárhová behatolhat, rajtaütéssel veszedelembe sodorhat bárki bárkit.

Mit tegyen?

Kényszerítette magát, hogy leüljön, és megnyugodjon. Mndent át kell gondolnia, de nagyon lassan, nagyon logikusan, minden eshetőséget figyelembe véve. És nem szabad sajnálnia rá az időt.

Akkor sem, ha a következő másodpercben egy sereg fegyveres kísérő élén megjelenik itt Boyar, és szitává lövi; vagy ami még rosszabb: elhurcolja, átadja New Acropolis urainak, akik megkínoztatják.

Akkor is gondolkodnia kell.

Kezdjük az elején. Mi is volt Morgensohn utazásának igazi célja? Talán a térmanipulátort akarta terjeszteni? Ez nagyon valószínűnek tűnik. Az pedig egészen biztos, hogy New Acropolisban ezzel tisztában vannak. Morgensohn élete lyukas garast sem ér – ha ugyan még életben van.

Valami még nem áll össze.

Vajon Morgensohn tudja, hogy New Acropolisban vadásznak rá? Ez korántsem biztos. Eltűrte Boyart maga mellett, azt hitte, vele működik együtt.

M i nem áll itt össze?

Mi értelme van ezért külön vadászni Morgensohn-ra, hiszen a jelek szerint nemcsak az ügyvéd, hanem lényegében bárki terjesztheti a térmanipulátort…

Hogy is van ez?

Morgensohnt üldözik. Az üldözésnek más értelme nem lehet, csak az, hogy az ügyvéd tudomást szerzett a térmanipulátorról. A térmanipulátor létezése egyébként nyilvánvalóan hétpecsétes titok. Nem tudnak róla a Földön. Nem tudtam a Monsterlandon sem, nem tudtak Ed Philips felettesei sem. Az útközben látott helyek egyikén sem volt senkinek halvány információja sem a térmanipulátor étezéséről.

Ed Philips megbízatásának semmi értelme sem lett volna, ha a megbízók tudnak a térmanipulátorról. A csatahajó üzembe helyezésének sincs ennek fényében semmi értelme, a térmanipulátor segítségével sokkal gyorsabban és olcsóbban lehet terjeszkedni. Az űrflották elől is könnyebb kereket oldani.

Nem tudnak hát sehol a térmanipulátor létezéséről. Nyilván sokan észrevették a berendezés okozta zavarokat, hiszen azokat lehetetlen volna nem észlelni. A Monsterland szörnyei!

Csakhogy! A szőke nő megcsóválta a fejét.

Ha a térmanipulátor úgy terjed, hogy a használói akaratlagosan…

Hogy is van ez?

Ami biztos: akaratlagosan el lehet jutni a berendezés segítségével bármelyik olyan helyre, hol a szerkezet már létezik bejárattal, kapuvak, vagy bárminek is nevezzük.

Ami csak hipotézis: akaratlagosan átjárót is nyithat valaki, méghozzá bárhová…

Bárhová? Nem, bárhová azért nem. Akkor hová? Bárhová, ahol már járt.

Ez eléggé hajmeresztő elképzelés. Ha New Acropolisból senki más nem is, de Boyar már járt ennek a könnyűcirkálónak a fedélzetén, ami azt jelenti, hogy bármikor újra visszajöhet.

A fájl!

Karen újra szétnézett, az előbbihez hasonló ijedtséggel.

Boyar sehol.

Miért nem jön?

Na, nem azért, egyáltalán nem hiányzik, de miért nincs már itt?

Karen nagyot sóhajtott. Kissé habozott, mielőtt tovább gondolta volna.

A jelek szerint sejtelmük sincs a fájlról.

Lehetetlen? Nem. Nem az. Mi bizonyítja? Például az, hogy Morgensohnt üldözik. Ha tisztában lennének a fájl természetével, tudnák, hogy az önmagát terjeszti, és gyakorlatilag bárkit bárhová eljuttathat.

De nem nem tudják. Ami nem jelent igazi biztonságot, hiszen a térmanipulátor birtokában erre bármikor rájöhetnek. Vajon miért nem jöttek még rá? Amiért az emberi ostobaság gyakran korlátozza saját magát: feltehetően a térmanipulátorral kapcsolatos elmélet nem enged ilyen következtetést, esetleg még ilyen irányba tett puhatolózást sem.

Mi nem áll még össze? Megvan. Morgensohn!

Az ügyvéd viszont tisztában van a térmanipulátor természetével, hiszen mi is a célja? Új kapuk nyitása?

Karen hirtelen rájött.

Nem. Morgensohn megbízójának, a bűnöző McPhersonnak a szökését készíti elő a térmanipulátor segítségével. A gyilkos egyenesen a börtöncellából fog azon helyek valamelyikére távozni, amelyet az ügyvéd nyit meg a számára.

Ha csak valamelyik túlbuzgó büntetés-végrehajtási tisztviselő nem adatott új cellát McPhersonnak.

Miért nem jött rá erre hamarabb?

Összerezzent. Valamire nem gondolt. Nemcsak Boyar vagy Morgensohn jelenhet itt meg akármelyik pillanatban.

Hanem maga McPherson is. Akár egy seregnyi bűnözővel.

Bármelyik pillanatban.

Hirtelen reccsent valami.

A háta mögött.

Folytatása következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése