2010. augusztus 5., csütörtök

Animációs Mohács - IV.

A mohácsi csata története tele van kérdőjelekkel.Már csak ezért is valóban hasznos lehet bármilyen módszer - az animáció is - ami segíthet a tisztázásban.

Már maga a helyszín is kérdéseket vet fel.

Miért éppen itt? Miért Mohácsnál? Miért annyira fontos ez a helyszín, hogy a hadra kelt magyar nemesség eddig, és nem tovább vonul a török elé?

Nemcsak 1526-ban. Öt évvel korábban is. Nándorfehérvár 1521-es ostroma idején a magyar csapatok pontosan ugyaneddig vonultak, ugyanitt táboroztak le, és - nem tettek semmit.

Lényegében itt várták be, hogy a szultán elfoglalja a magyar déli védelmi rendszer legfontosabb pontját.

Miért éppen itt?

————

Mintha a magyar rendeket sajátos elmezavar sújtaná. Meg sem kísérlik felmenteni Nándorfehérvárt. Nevetséges és jelentéktelen ügyekkel foglalkoznak a török támadás árnyékában. Amikor híre jön a vár elestének - hazamennek.

Miért?

Talán nem volt fontos ügy a török elleni védelem?

——

Tomori kétségbeesett levelet ír a nyár elején II. Lajosnak:

„Nem uralkodik itt már más, bocsásson meg a szóért, csak a [az oszmán] császár, hogy pusztítaná el az Isten. […] Szent György vértanú ünnepén indult hadba Konstantinápolyból a császár felséged ellen; szinte minden héten írtam levelet felségednek, de felséged és az urak még a lovak lábát sem patkoltatták meg”

Mi van ebben az országban?

Tomori katonái csaknem egy éve nem láttak zsoldot, és éppen arra készülnek, hogy megpróbálják maguk megvédeni Magyarországot a kor legerősebb hadseregével szemben.

Amikor II. Lajos július 20-án (?!) végre elindul Budáról, még csak 2500 gyalogosa és 1200 lovasa van…

Mi szükség van a király személyes részvételére?

Indulás előtt a húszéves uralkodó a következőket mondja a nemeseknek:
“Látom én, hogy ki-ki saját mentségét és üdvét az én fejemre hárítja a magáréról. […] Nehogy tehát legyen valaki, aki saját tunyaságára bennem legcsekélyebb mentségeit is talál, és hogy ne lehessen nekem bármit is felróni, holnap a nagy Isten segítségével személyesen megyek veletek oda, ahová mások nélkülem menni vonakodnak.”

Hát mi van itt? A király eleve mártírhalálra készül?

——-

Folytatása következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése