2011. augusztus 12., péntek

Szőke nő zűrben az űrben - 122.

SZÁZHUSZONKETTEDIK RÉSZ

Íródott Nyuzga javaslatára

A két férfi döbbenten nézett a szőke nőre.

- Gondoljatok csak bele, – folytatta Karen. – talán ez lehet az objektum egyetlen logikus magyarázata.

- Hibernációval már évszázadok óta foglalkoznak, – tűnődött Ed Philips. – leginkább a Földön. Legalábbis még nem hallottam róla, hogy másutt valaha bárkit is hibernáltak volna. A Földön azonban évszázadok óta akadnak marhák, akik különféle meggondolásokból hibernáltatják magukat, bár olyanról se hallottam, hogy azok közül valaha is bárkit felélesztettek volna.

Igen, a felélesztés! Egymásra meredtek.

- Más értelme pedig itt ennek nem lehet, – mondta ki mindhármuk gondolatát Helmut Schellenberg. – Ha Dúvad Williams admirálist itt élve hibernálták, annak kizárólag egyetlen értelmes magyarázata lehet: valamikor fel akarják éleszteni. De kik és mikor?

- Élve hibernálták? – firtatta Ed.

- Miért hibernálták volna, ha meghal?

- Tudom is én; talán olyan betegsége volt, amiből az ellenszer megtalálása után fel lehet éleszteni…

- Nem hinném. Szerintem élve hibernálták.

- Túlságosan előreszaladtunk – hűtötte le őket Karen. – Amit mondtam, egyelőre hipotézis. Semmiféle bizonyítékunk sincs rá, hogy valóban ez történt.

„Hajó az admirálisnak! A flotta készen áll a térugrás végrehajtására, Karen Bozchana Kadlecikova admirális!”

Térugrás? Nem, gondolta Karen, egyelőre nem.

- Admirális a hajónak! Mindaddig nem áll szándékomban térugrást végrehajtani, amíg a vizsgált objektum mibenlétét nem sikerül tisztázni!

„Hajó az admirálisnak! Tudomásul vettem az elhatározását, Karen Bozchana Kadlecikova admirális!”

Mindannyian megéheztek, Helmut jelzett a hajó ellátórendszerének, asztalhoz ültek, ki-ki választott a számítógépeken megjelenített, képekkel illusztrált fogások közül, és hozzáfogtak az étkezéshez.

Csendesen ebédeltek, de mindannyiuknak a rejtélyes objektum körül jártak a gondolatai.

Étkezés után Karen gondolt egyet:

- Admirális a hajónak! Említetted, hogy rendelkezünk egy szárazföldi térfelderítő röntgenberendezéssel.

„Hajó az admirálisnak! Valóban rendelkezünk ilyen eszközzel. Korábban már közöltem a következőket: A szárazföldi térfelderítő röntgen berendezés elvben bárhová telepíthető, de elsősorban szárazföldi felderítési feladatokra tervezték. Lánctalpas hordozójárművel mobilizálható. A berendezés és a hordozójármű méretei azonban nem teszik arra alkalmassá, hogy a BB-58 UNS Rodney fedélzetén az ottani szűk folyosókon keresztül megközelítse a felderítendő objektumot.”

Karen azonban most már nem adta fel:

- Admirális a hajónak! Tudunk-e módot arra, hogy mégis az objektum közelébe juttassuk a berendezést?

Helmut felelt a hajó helyett:

- Hogyne tudnánk! A válaszfalak egy részének eltávolításával a hordozójármű megközelítheti az objektumot rejtő falakat.

Karen bólintott. Ez a lehetőség neki is felmerült már a fejében, de akkor még nem gondolta, hogy az objektum vizsgálata ennyire fontos lehet.

- El tudod végeztetni a munkát a robotokkal?

- Természetesen!

- Admirális a hajónak! A kérdéses objektum körül a válaszfalak egy részét ideiglenesen el akarom távolíttatni, hogy a szárazföldi térfelderítő röntgen berendezés képes legyen vizsgálat céljából a helyet megközelíteni. Parancsot adok az előzetes vizsgálatokra, és a munka megtervezésére!

„Hajó az admirálisnak! A parancsot végrehajtom!”

- Ezeket a munkálatokat lehet innen irányítani?

- Hogyne lehetne, Karen! Erre való a vezérlőpult. Kényelmesen, a képernyőt figyelve le lehet innen vezérelni. Robot van odaát elég, nemrég programoztam őket át, minden funkcióra alkalmasak, és megteremtettem közöttük az akció-hierarchiát. Igazság szerint számítottam is rá, hogy esetleg valami pakolást, anyagmozgatást kell majd végrehajtanunk, és az ilyesmi amúgy is a legegyszerűbben megszervezhető feladattípusok közé tartozik, hiszen azokat a robotokat erre tervezték. Elsősorban anyagmozgatásra. Igaz. Másodsorban meg hadviselésre, de ilyen a világ…

Karen hirtelen elgondolkodott. Motoszkált egy kérdés a fejében, de már ebéd óta. Hopp, megvan!

- Admirális a hajónak! Az a feltételezésem, hogy az objektum falai mögött élő embert hibernáltak. Feltehetőleg van bent valami, igen hosszú ideig önműködő energiatermelő egység, valamit mindazon berendezések, amelyek egy hibernáláshoz szükségesek. A kérdésem a következő: a szárazföldi térfelderítő röntgen berendezés alkalmazása kárt tehet-e a felsorolt eszközökben és berendezésekben?

Mindannyian feszült figyelemmel várták a választ.

„Hajó az admirálisnak! Nem ismeretes, hogy milyen rendszerű hibernálás folyik odabent, amennyiben a feltételezés helytállónak bizonyul. Ha valóban élő embert hibernáltak, feltételezésem szerint léteznie kell valamilyen sugárvédelemnek, hiszen a tervezéskor eleve figyelembe kellett venniük ezt a lehetőséget, mint veszélyforrást. Becslésem szerint legalább hatvan százalékos a valószínűsége annak, hogy sugárvédelmi eszközzel is találkozunk, amennyiben valóban hibernálás történt. El kell azonban mondanom azt is, hogy a sugárvédelem valószínűleg falszerű lehet, ami azt jelenti, hogy a szárazföldi térfelderítő röntgen berendezés ebben az esetben semmi egyebet sem fog észlelni odabent az objektum falai mögött, mint egy újabb falat, amely a röntgensugarakat képes visszaverni.”

Puff neki!

Mindhárman csalódottan néztek össze.

- Egyáltalán létezhet olyan fal, ami visszaveri a röntgensugarakat? – kérdezte Karen.

- Elvben igen, de a költsége óriási.

Karen gondolkodott egy pillanatig.

- Lehet, hogy hiába vizsgáltatnám a röntgenfelszereléssel?

- Nem, Karen, – vágta rá határozottan Helmut. – mert ha a röntgen számára áthatolhatatlan falat találunk a külső fal mögött, az is bizonyíték. Bizonyíték arra, hogy az építtető nem szeretné, ha bárki is átvilágíthatná, ami odabent van. Mert esetleg sérülékeny.

- Ne kerteljünk, – tette hozzá Ed. – magam az esetleges sugárvisszaverő falat elégséges bizonyítéknak tartanám a hibernálás létezésére.

A szőke nő fanyarul elmosolyodott.

- Ha hibernálás történt, az is felvet néhány roppant érdekes kérdést. Csak néhányat említenék ezek közül: Önként, vagy kényszerből hibernálták-e az admirálist? Egészséges volt-e vagy beteg? Esetleg sebesült? Tudomása volt-e arról, hogy hibernálni fogják? Egymagát hibernálták-e, vagy a törzskarával együtt? Pontosan hány személyt hibernáltak, a többiek önként vállalták-e? Tudomással bírtak-e róla mindannyian?

Nagyot sóhajtott:

- Végül: Ki és miért hajtotta végre, mit terveztek vele, ki és mikor akarja feléleszteni a hibernálásból Dúvad Williams admirálist?

Folytatása következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése