2020. április 16., csütörtök

Ha mindig ilyen támogatóm lenne...

Mindig jó, ha akad valami hathatós segítőtárs, aki a bajban fedezi a hátunkat. A valóságban azonban ez igen ritkán fordul elő. Ha azonban mégis megtörténik, megtapasztalhatjuk a barátság - vagy a bajtársiasság erejét.

A balassagyarmati születésű Málnássy Ferenc hadnagy 945. a világháborúban a híres Puma-repülőezred vadászpilótája volt.



A háborúban 14 légi győzelmet aratott. Messerschmitt Bf-109G-6 típusú vadászgéppel harcolt.


1945. március 22. nem hozott szerencsét a számára. Akkor éppen nem volt a közelben bajtárs, aki segíthetett volna. Málnássy hadnagy három pilótatársával egy lényegében fegyvertelen futárgépen ült, amikor egy kéttörzsű amerikai p-38 Lightning vadászgép észrevette a könnyű zsákmányt, és lelőtte őket.


Málnássy hadnagy 22 évet élt...


Egyszer korábban azonban megtapasztalta, milyen is az, amikor nehéz helyzetben megfelelő támogatója van...

1944 nyarán Veszprémben a Pumák találkoztak azzal a német vadászrepülő századdal, amelyben a hírneves Erich Hartmann szolgált.



A "Bubi" becenévre hallgató német repülő minden idők legsikeresebb vadászpilótája volt. Összesen 352 igazolt légi győzelmet aratott (valószínűleg ennél is jóval többet, de a németeknél - a szovjetekkel és amerikaiakkal ellentétben - igen nehéz volt igazolni a légi győzelmeket, és nem létezett a "töredék légi győzelem" fogalma, mint az amerikai légierőnél). Hartmann számos brit, szovjet és amerikai gépet lőtt le. Utolsó légi győzelmét 1945. április 8-án, néhány órával a német kapituláció előtt aratta.
A szovjetek Sztálin személyes parancsára 10 ezer rubeles vérdíjat tűztek ki a fejére. A háború után a szovjetek elhurcolták, mondvacsinált ürügyekkel elítélték, és tíz évig tartották fogságban különféle "vendégszerető" szibériai lágerekben. Csak 1997-ben, három évvel a halála után rehabilitálták. Akkor Oroszország hivatalos nyilatkozatban közölte, hogy az Erich Hartmann ellen emelt vádak egytől egyig megalapozatlanok voltak...



Akkor - 1944 nyarán - a magyarok tanúi voltak, amikor a bevetésből visszatérő Hartmann pillanatok alatt elkapott és lelőtt egy, a repülőteret támadó amerikai P-51D Mustang vadászgépet.


A magyar pilóták faggatni kezdték a német repülőt, mi a titka. Hartmann szabadkozott. Ő csak szerencsés. Nem is tartja magát jó lövésznek. Csak akkor tüzel, amikor úgy érzi, biztosra mehet.

Málnássy hadnagy megjegyezte, ő is nagyon szeretne légi győzelmeket. Hartmann meglepő választ adott:

- Legközelebb gyere velünk! Válassz ki egy ellenséges gépet, támadd meg, és lődd le! Semmi egyébbel ne törődj! Én foglak biztosítani!

A "legközelebb" órákon belül elérkezett. Málnássy hadnagy Hartmann századával tartott.

Nem volt könnyű dolguk. Nagy tömeg szovjet Il-2-es támadta a német és magyar állásokat. Az Iljusinokat a legjobb szovjet vadászgép, a Jak-9 századai fedezték.

Az Il-2 - közismert nevén "Sturmovik" - speciálisan földi célok, különösen páncélos járművek ellen kifejlesztett, erős fegyverzetű, páncélozott csatarepülő volt, a világháború alatt a legnagyobb számban gyártott szovjet harci gép.



Málnássy hadnagy kiválasztott egy különösen agresszív Il-2-est, megtámadta, és néhány perces kemény légi harcban lelőtte. Csak a leszállás után tudta meg, hogy közben Hartmann három Jak-9-est lőtt le róla...



- Nem is olyan nehéz légi győzelmet szerezni! - mondta később az egyik újonc pilóta.
- Ha mindig ilyen támogatóm lenne... - sóhajtott Málnássy hadnagy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése