2017. szeptember 5., kedd

A Nap ugyanúgy ragyog - LXXXI.

NYOLCVANEGYEDIK RÉSZ

Csodálkozva néztem rá.

-          A fiadat?

Holdsarló csendesen bólintott.

-          Nyolc gyermeket szültem ebben az életemben, Fénysugár. Öt lányt, és három fiút. A nyolcból már csak ez az egy él. A többit elvitte a viszály, a betegség meg a háború. Kit a járvány ölt meg, kit a szomszéd törzs, kit a rómaiak. Ez az egy maradt nekem, és most őt is meg akarják ölni. Őt követtem Hispániából ide, Rómába. Minden vagyonom ráment.
-          Van szállásod?
-          Nem messze innen, egy bérházban. Velem jött a fiam két barátja is. De nem tudjuk, merre keressük Costert.
-          Costert?
-          Így hívják a fiamat.
-          Mi történt vele?
-          Gladiátort csináltak belőle. Családom ellensége egy húron pendül a római hivatalnokokkal. Valami ürüggyel rabszolgának adták el Costert, és egy kétnapos, kiképzésnek nevezett procedúrával amolyan tessék-lássék gladiátort faragtak belőle. Hálós gladiátort. Azt hiszem, retiariusnak nevezik. A harmadik napon hajóra rakták, és idehozták. Valahol itt kell lennie. Coster világéletében szelíd, jószívű és nagyon-nagyon ügyetlen fiatalember volt. Sohasem vett fegyvert a kezébe! Gúnyolták is érte az ostobák. Ha őt az arénában szembeállítják egy igazi harcossal, neki semmi, de semmi esélye sincs! Lemészárolják a fiamat a hitvány sokadalom szórakoztatására! A rómaiak mocskos söpredéke őrjöngve örvendezik majd Coster kínjainak és halálának! Segíts, Fénysugár! Kérlek, segíts, hogy megmentsük őt!

Tébolyult gyorsasággal kergették egymást agyamban a gondolatok. Hogy a fiúból retiariust csináltak, az baj volt. Nagyon nagy baj.  A viadal a császár színe előtt zajlik. Claudius pedig veszettül gyűlölte a gladiátoroknak ezt a fajtáját. Rendszeresen megölette őket. A császártól szegény Coster hiába várna kegyelmet. Ezért is hordták újabban messzi földről Rómába a retiariusokat, hiszen Claudius előtt sokszor az se mentette meg őket, ha győztek. De győzhet-e Coster?

A retiarius hálóval és háromágú szigonnyal harcol. Ügyes férfi kezében ez félelmetes fegyverzet, da sajátos taktikát igényel. Minden gladiátor közül egyedül neki van joga megfutamodni. De ha győzni akar, meglehetősen alattomosnak kell lennie, ezért ritkán számíthat a közönség támogatására. Az ellenfelei pedig – főleg a myrmilló nevű gladiátorfajta – többnyire nem először küzdenek retiarius ellen.

Egy ügyetlen retiarius? Az nem egyéb áldozati ökörnél! A tapasztalt, fegyverforgatásban járatos ellenfél az ilyet a saját hálójába gabalyítja bele, és leöli, mint bárányt a mészárszéken. Coster számára a gladiátorviadal csak a kivégzés bonyolult formája. A fiút meg kellett menteni. Ehhez használható tervre volt szükség.

A viadalig hátra volt még két nap és két éjszaka.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése