2013. április 14., vasárnap

A helyettes helyettese

A bürokrácia, meg annak rokonsága, a mindenféle rang-, cím-, titulus-, papír-, meg végzettség-kórság más időkben is megjelent. Jót ritkán hozott. Igazából akkor veszélyes, ha a szamárlétra minden fokáról kisöpri a humort, és vele az egészséges humorérzéket.
Annak idején a Habsburgok udvarában igen sok volt a címzetes alkalmazott. A császári udvartartás tagjának lenni megtiszteltetés volt, kevés munkával. Azt már mindenki tudta, hogy a középkori eredetű főlovászmester nem csutakolja a lovakat, és nem villázza alóluk a trágyát, ahogy a szintén a feudalizmusból maradt főajtónállómester sem gubbaszt naphosszat alabárdosan a felség ajtaja előtt.
A XVIII. században már az udvari takarító is előkelő titulusnak számított. Afféle címzetes kegyelmes úr volt ez is, sohasem vett a kezébe felmosó vödröt. Helyette a saját pénzéből helyettest fizetett, aki elvégezte a tényleges munkát. Az udvarban Dunát lehetett volna rekeszteni a helyettesekkel.
II. József császár volt az egyetlen Habsburg, aki az udvartartás minden tagját személyesen ismerte. Mivel véget akart vetni a szinekúra- foglalkozásoknak, az élősködők nem nagyon kedvelték.
Ráadásul mellőzte a szertartásosságot, és csak úgy átabotában kóringyált a palotában is, a városban is, a birodalomban is. Szeretett mindent tudni.
Egyszer a palota egyik folyosóján szembe találkozott egy idegen közemberrel. A császárnak kiváló arcmemóriája volt, rögtön látta, hogy ezt a férfit még sose látta. A fickó József  láttán érezhetően meg is ijedt.
- Maga kicsoda?
A férfi hétrét görnyedt:
- A kályhafűtő helyettesét helyettesítem, felség.
A császár savanyúan elmosolyodott.
- A helyettes helyettese?
- Igen, felség! – bókolt újra a fickó.
A császár a zsebébe nyúlt:
- Tessék, itt van tíz arany. Szerintem ön is fogadjon egy helyettest!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése